Kontaktlinser

Många av oss väljer idag att använda linser istället för glasögon. Det kan kännas smidigare och bekvämare, men huruvida det är något som passar dig eller inte får du testa dig fram till. Det finns olika sorters kontaktlinser för olika synfel och som håller olika länge. Det är också mycket viktigt att du tar hand om, och rengör dina linser regelbundet, så du inte får ögoninfektioner.

kontaktlins

annons

LensNow erbjuder linser och linstillbehör till mycket konkurrenskraftiga priser. Jämfört med de stora kedjorna sparar kunden upp till 40% på sina produkter.

Olika sorters kontaktlinser

Det finns ett relativt stort utbud av linser på marknaden idag och det går även att köpa linser på nätet, t.ex. genom Lensia. Vilka som passar dig bäst beror på ditt synfel, men också på dina rutiner. Det finns engångslinser, månadslinser, dygnet runt-linser samt hel- och halvårslinser. Skillnaden mellan dessa är alltså hur länge du kan använda dem. Förutom detta finns det hårda linser, progressiva linser och toriska linser. Dessa har med ditt synfel att göra – hårda linser passar till exempel de flesta synfel. Sist men inte minst finns det också färgade linser, som alltså kan ge iris en annan färg.

Ta hand om dina linser

Om du ska börja använda kontaktlinser är det viktigt att du vet hur du tar hand om dem. Du sätter ju till exempel in linserna i ögat med hjälp av ett finger, och då gäller det att dina händer är ordentligt tvättade. Det är också viktigt att tvätta och desinficera dina linser. När du tar ut linserna ska du lägga dem i linsvätska, där de ska ligga i minst 4 – 6 timmar. Du ska inte återanvända linsvätska, och inte heller använda dig av vatten som rengöring istället för linsvätska. Lensia säljer EasySept som är en av de vanligaste rengöringsvätskorna på marknaden.

Om linserna används fel kan de irritera ögat. Har du till exempel månadslinser ska de, precis som det låter, användas i max en månad. Om det känns som att linserna blir torra bör du byta ut dem mot ett par glasögon, och detsamma gäller om du till exempel är sjuk.